Mag ik nog een raam openzetten bij balansventilatie?
Ja, u mag een raam openen. Sinds 2012 is in het Bouwbesluit opgenomen dat in elke kamer een raam open moet kunnen, ongeacht het ventilatiesysteem. Het warmteterugwin-systeem gaat hierdoor niet kapot, wel werkt het dan iets minder energiezuinig.
Is ventileren niet gewoon geldverspilling?
Ventileren kost altijd energie. Warme lucht verlaat het huis en frisse buitenlucht komt daarvoor in de plaats. Maar goed ventileren is echt belangrijk voor uw gezondheid en daarom geen energie- of geldverspilling. Om niet overbodig veel energie te gebruiken, moet dit met verstand gebeuren of kan men een ventilatiesysteem met warmteterugwinning aanschaffen.
Maar als we eerlijk zijn is gezondheid belangrijker. Vervuilde lucht wordt afgevoerd en verse lucht wordt aangevoerd. Daarbij warmt de drogere lucht van buiten sneller op dan de vochtigere binnenlucht, dus hoeft u minder te stoken.
Verluchten is toch even goed als ventileren?
Ventileren moet 24 uur per dag. Verluchten door een raam open te zetten is nuttig om snel extra vervuilde lucht af te voeren. Een raam open zetten is goed, maar zodra deze weer dicht is is de frisse en gezonde lucht na 20 minuten alweer verdwenen. Verluchten is dus niet gelijk aan ventilatie.
Fijnstof komt toch alleen van buiten?
Als er binnen gestookt wordt met een houtkachel of er wordt gekookt of zelfs gerookt, ontstaat er veel fijnstof. Als dit niet goed wordt afgezogen of er staat geen raam open, zal de concentratie aan fijnstof binnen hoger worden dan buiten. Goed ventileren en verluchten is hierbij van belang, ook wanneer u langs drukke wegen woont. Binnenlucht is bijna altijd ‘viezer’ dan buitenlucht. We zeggen niet voor niets: ‘even een frisse neus halen’ als we naar buiten gaan.
Wat is nu het verschil tussen systeem C en D?
Bij een ventilatiesysteem C wordt verse lucht naar binnen gezogen via roosters in ramen of muren. De gebruikte binnenlucht wordt mechanisch afgevoerd, dat wil zeggen door een ventilator in de ventilatie-unit. De toevoer van verse lucht via roosters gebeurt in de droge ruimtes. Hiermee bedoelt men in de leefruimtes, slaapkamers en bureaus. De afvoer van vervuilde of gebruikte binnenlucht gebeurt mechanisch via luchtroostertjes in natte ruimtes.
Bij een ventilatiesysteem D gebeurt de aanvoer van verse buitenlucht en de afvoer van gebruikte binnenlucht volledig mechanisch door 2 ventilatoren in de ventilatie-unit. Hier komen dus geen roosters in muren of ramen aan te pas. De verse buitenlucht wordt buiten aangezogen via ventielen. Deze bevinden zich op het dak of in de muur. Ook hier komt de verse buitenlucht terecht in de droge ruimtes zoals leefruimtes, slaapkamers en bureaus. Ook de gebruikte binnenlucht in de natte ruimtes verdwijnt via ventielen. Een systeem D voert dus op volledig mechanisch wijze de gebruikte binnenlucht af en zuigt volledig mechanisch verse buitenlucht aan. Om deze reden wordt een systeem D ook wel balansventilatie genoemd.
Wat doet een systeem met warmteterugwinning?
Ventilatiesystemen uitgerust met warmteterugwinning geven de warmte van de afgezogen binnenlucht af aan de aangezogen buitenlucht. De afgevoerde lucht die van binnen naar buiten wordt afgezogen is doorgaans veel warmer dan de buitenlucht die binnenkomt. Zo is het verlies van warmte tot een minimum beperkt. Dit is enkel mogelijk met een systeem D.