Een comfortabel warm huis, zonder hoge stookkosten of gezondheidsrisico’s, en zonder te veel milieubelasting, dat is wat u van uw centrale verwarming verwacht.
Hoe werkt het?
Centrale verwarming werkt met een boiler gevuld met water die opgewarmd wordt. Vervolgens wordt het opgewarmde water verdeeld over de woning. De boiler bevind zich meestal in een speciaal daartoe voorziene kamer of in de garage. Andere plaatsen zijn uiteraard ook mogelijk. De warmte wordt over de woning verdeeld door het opgewarmde water door buizen naar de radiators of vloerverwarming te pompen.
Automatisch geregeld
Een centraal geplaatste thermostaat regelt de temperatuur. De duurdere thermostaten zijn aan te bevelen omdat deze kunnen ingesteld worden om op de tijdstippen die u kiest de kamer op te warmen of juist niet. Dit is vooral handig wanneer u wil dat voordat u thuiskomt of opstaat de kamer aangenaam verwarmd is. Met de programmeerbare thermostaat hebt u uw verbruik beter onder controle en kan men het onnodig verwarmen verhinderen, wat natuurlijk een aanzienlijke besparing kan opleveren.
Warmtepompen
Onze aardbol is een onuitputtelijke bron van energie. De zon verwarmt de atmosfeer en de bovenste laag van de aardkorst. Omgekeerd verspreidt de aardkern haar warmte van binnenuit door de aardbol tot aan de aardkorst. Een warmtepomp benut deze gratis warmte uit onze omgeving voor een behaaglijke warmte in onze woning.
Waarom?
Een goed ontworpen en deskundig geïnstalleerde warmtepomp verbruikt minder energie dan klassieke verwarmingssystemen met fossiele brandstoffen. Volgens onderzoeken zou de besparing 40 tot 60% bedragen ten opzichte van de kosten door gas- of olieverbruik in eenzelfde goed geïsoleerde woning.
Een warmtepomp stoot tot 65% minder CO2 uit dan een klassiek verwarmingssysteem op stookolie of gas. Bij gebruik van groene stroom kan je met een warmtepomp zelfs zonder enige CO2-emissie in de volledige warmtebehoefte van de woning voorzien! Misschien worden we in de toekomst wel belast op de CO2-uitstoot van onze woningen (zoals bij bedrijfswagens).
De warmtepomp onttrekt voor minstens 3/4 haar energie uit de natuur. Het overige deel (1/4) is elektrische energie.
Er is een koppeling mogelijk met fotovoltaïsche zonnepanelen voor het opwekken van de elektriciteit.
De totale warmtebehoefte van het gebouw kan worden gedekt door de warmtepomp.
Ook een schoorsteen of gasaansluitingen zijn overbodig. Geen mazouttank en controle nodig. Je spaart deze bijkomende kosten uit.
Zonne-energie
Produceer zelf elektriciteit op basis van zonnestralen met fotovoltaïsche panelen. De panelen zijn opgebouwd uit zonnecellen die het zonlicht omzetten in elektriciteit.
Plaatsing
Om een goede opbrengst te hebben van de zonnepanelen, is het belangrijk ze goed op te stellen. Plaats ze op een schaduwvrije zone en zo veel mogelijk aan de zuidkant van je woning. Ook de hellingshoek is belangrijk. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, wordt ook bij bewolkt weer zonlicht omgezet in elektriciteit.
Opbrengst
Het vermogen van een pv-paneel is gegarandeerd voor 25 jaar met een tolerantie van 15% minder rendement na 25 jaar gebruik. Een pv-paneel van 1 m² brengt per jaar gemiddeld 100 kWh op en een gemiddeld gezin verbruikt jaarlijks 3.500 tot 4.000 kWh.
Sanitair
De badkamer is de afgelopen jaren een steeds grotere rol gaan spelen in het menselijk leven. Tien jaar geleden was het nog de plek om je snel te wassen, nu is het de kamer als het gaat om heerlijk relaxen.
Waterbesparende voorzieningen
Veel water en energie kan worden bespaard door het gebruik van waterbesparende voorzieningen. Als u oude kranen, douchekop en stortbak vervangt door moderne watersparende varianten, of voorziet van een doorstroombegrenzer, daalt het waterverbruik van gemiddeld 126 liter naar minder dan 90 liter per persoon per dag. Dat is een besparing van dertig procent. Per jaar scheelt dat in een gemiddeld huishouden zo’n 36.000 liter water.
Slimme keuzes bij het inrichten van de badkamer leveren al snel forse besparingen en milieuwinst op. Kies daarom voor een waterbesparende douchekop en plaats doorstroombegrenzers op de kranen.
Lekdetectie
Detecteer lekken zonder muren open te breken
Thermische camera
Wie een lekkage wil opsporen kan natuurlijk vloeren en muren gaan uitbreken, maar dat is niet meteen de meest gebruiksvriendelijke manier om een lek te vinden. In plaats van zelf op zoektocht te gaan vertrouwt u dan ook best op een specialist in lekdetectie. Radiatoren controleren, verborgen waterleidingen in beeld brengen en lekken opsporen – voor al deze werken zijn er betrouwbare tools nodig. Tools zoals de nieuwe thermische camera.
De thermografie camera is samen met verwarmingsinstallateurs en loodgieters ontwikkeld met slechts één doel: om beter, sneller en productiever te kunnen werken.
Het hart van de thermische camera is een kwalitatieve detector. Hiermee sporen we lekken en verborgen leidingen nog sneller op. Dankzij het grote display en het brede gezichtsveld kunnen probleemgebieden nog makkelijker in beeld worden gebracht, zelfs in kleine ruimtes.
Detecteer vocht en vind schimmelgroei
Vocht binnenshuis leidt vaak tot omvangrijke problemen. Constructiefouten en onjuist gebruikersgedrag kunnen resulteren in schimmelgroei. Als vocht niet wordt waargenomen, omdat het aanwezige vocht in de ruimte niet is gemeten, dan kan dit snel tot onplezierige consequenties leiden.
Schimmelgroei in gebouwen kan worden geïdentificeerd met behulp van een thermische camera. De camera identificeert en bepaalt de vochtigheid, voordat er serieuze consequenties optreden. Het is met name belangrijk om vochtige gebieden op muren en plafonds te visualiseren. Hoe eerder u namelijk het risico van schimmelgroei ontdekt, met alle bijhorende gevolgen voor de gezondheid, hoe eerder u er iets aan kunt doen.
Vochtmeting die wordt gebruikt om vocht te detecteren en vochtrisico’s te meten, geeft het relatieve oppervlaktevocht voor iedere individuele meetwaarde in het infraroodbeeld. Dit betekent dat we iedere vochttoename kunt meten en de eerste tekenen van schimmelgroei kunt detecteren, voordat het met het blote oog zichtbaar wordt.
De temperatuurmeting van de thermische camera dient als de basis voor de berekening van het relatieve oppervlaktevocht. Na de vochtanalyse kan de camera in informatie voorzien over de risicogebieden voor schimmelgroei aan de hand van de vochttabel.